Jakel…Malaysia’s largest textile retailer with the best and most extensive fabrics collections for all your needs since 1985.

Keanggunan dan Keselesaan: Baju Kurung Sebagai Pakaian Harian

Malaysia merupakan negara yang terkenal dengan kepelbagaian budaya dan kaum yang mempunya identiti yang berbeza khususnya dari segi pemakaian. Sebagai contoh, baju kurung merupakan pakaian tradisional orang Melayu namun kini sudah menjadi kebiasaan pakaian ini digayakan oleh seluruh wanita tempatan tidak kira bangsa. Baju Kurung dikenali sebagai simbol keanggunan, kesopanan, dan keselesaan. Pada asalnya direka sebagai pakaian formal, pakaian ini telah melangkaui sempadan tradisionalnya dan menjadi pakaian yang hampir semua wanita miliki.

1. Keanggunan Baju Kurung

Baju Kurung terkenal dengan siluetnya yang anggun, dengan tunik berlengan panjang, paras lutut dan skirt panjang. Kini, baju kurung didatangi dengan pelbagai jenis reka bentuk seiring dengan fesyen zaman sekarang. Kesederhanaan potongan bajunya membolehkan pakaian ini boleh digayakan ke mana-mana sahaja sama ada ke majlis rasmi atau sebagai pakaian harian.

2. Keselesaan dan Mobiliti

Salah satu sebab utama populariti Baju Kurung sebagai pakaian harian adalah kerana keselesaannya. Reka bentuk pakaian yang longgar dan beralun bagi memastikan keselesaan yang maksimum dan kebebasan bergerak, menjadikan pakaian ini praktikal dalam iklim panas dan lembap seperti di Malaysia.

3. Kesederhanaan dan Kepentingan Budaya

Baju Kurung selalu menjadi pilihan kerana kesopanannya. Reka bentuknya yang tidak terdedah serta mematuhi norma budaya dan agama, menjadikannya pilihan ideal untuk tetapan kasual dan profesional. Ia mencerminkan penghormatan yang mendalam terhadap tradisi dan nilai yang wujud dalam budaya Malaysia.

4. Gaya dan Acara yang Boleh Disesuaikan

Reka bentuk Baju Kurung yang menjadikannya serba boleh. Ia boleh dipadankan dengan aksesori dan kasut tinggi untuk gaya yang lebih formal bagi menghadiri majlis rasmi atau dipakai dengan flat dan aksesori minima untuk penampilan yang lebih santai, menjadikannya sesuai untuk pelbagai majlis.

5. Pilihan Fabrik Serbaguna

Rekaan Baju Kurung moden didatangkan dalam pelbagai jenis fabrik, daripada fabrik cotton, satin, songket dan macam-macam lagi. Setiap fabrik memberikan penampilan yang berbeza dan juga digayakan ke majlis yang berbeza. Sebagai contoh, kain songket selalunya dipakai untuk ke majlis-majlis atau sebagai busana di hari persandingan, manakala fabrik cotton lebih kepada Baju Kurung yang lebih santai untuk dipakai ke kelas atau ke mana-mana sahaja.

Evolusi Baju Kurung daripada pakaian formal kepada pakaian harian adalah bukti daya tarikan, keselesaan dan keboleh sesuaiannya yang berkekalan. Ia merangkumi keanggunan, budaya, dan kepraktisan yang dicari oleh wanita tempatan dalam pilihan pakaian harian mereka, dan Baju Kurung juga dapat menjadi sebagai simbol tradisi dan warisan dalam dunia moden.

Jakel Crazy Sale akan berlangsung bermula dari 26 Oktober sehingga 12 November 2023 dengan potongan harga sehingga 85% untuk pelbagai fabrik dan RTW. Jangan lepaskan peluang kali ini. Jemput ramai-ramai singgah Jakel dan dapatkan barangan kesukaan anda dengan tawaran yang berbaloi!