Jakel…Malaysia’s largest textile retailer with the best and most extensive fabrics collections for all your needs since 1985.

Gaya Trending: Busana Pengantin Trend Terkini 

Dalam dunia perkahwinan di Malaysia, gaya pemakaian pengantin adalah dengan menggabungkan tradisi dan idea moden. Rata-rata kita lihat busana perkahwinan terkini masih mengekalkan unsur tradisi namun ditambah dengan elemen moden untuk memberikan gaya baru.

Warna Trending

Daripada warna putih dan hingga ke warna-warna yang lebih terang dan garang, pengantin kini sudah selesa bermain dengan spektrum warna untuk hari istimewa mereka. Pastel lembut, rona permata yang berani dan juga rona metalik semakin popular. Kelainan yang diberikan untuk hari yang hanya terjadi sekali seumur hidup semestinya perlu bermain dengan kelainan untuk menunjukkan sisi yang berbeza pengantin. 

Potongan Leher Dan Lengan Baju

Potongan lengan dan garis leher menjadi tumpuan utama dalam fesyen pengantin moden. Daripada lengan bishop yang besar sehingga perincian renda yang rumit, pengantin perempuan kini lebih gemarkan busana yang menonjol yang menarik perhatian. Potongan leher yang tinggi reka bentuk ilusi tubuh yang lebih langsing dan tinggi, menambahkan sentuhan keanggunan moden pada siluet tradisional.

Hiasan Busana Yang Terperinci

Perincian yang diletakkan dalam setiap busana memberikan keistimewaan kepadanya. Hiasan manik yang rumit, sulaman halus, dan labuci yang menghiasi pakaian pengantin, menambahkan sentuhan kemewahan dan glamor.

Aksesori Pengantin

Aksesori adalah sentuhan penamat yang menaikkan penampilan pengantin. Sebagai contoh, ada pengantin yang gemarkan barang kemas yang sarat sebagai perhiasan, ada yang lebih sukakan perhiasan yang minimal seperti veil dan barang kemas yang halus cukup untuk ada. Pengantin perempuan memilih aksesori yang melengkapkan pakaian mereka sambil menambah sentuhan peribadi pada penampilan keseluruhan mereka.

Kemeriahan perkahwinan Malaysia bukan sahaja pada warna dan fabrik tetapi dalam naratif yang ditenun menjadi fabrik fesyen pengantin. Gabungan unsur tradisional dengan gaya kontemporari adalah bukti kepada landskap budaya yang berkembang, di mana fesyen di masa harmoni dengan masa kini. 

Pengantin perempuan kini tidak lagi terhad kepada tanggapan yang telah ditetapkan tentang pakaian pengantin yang sepatutnya. Sebaliknya, mereka mendapat kebebasan untuk memilih warna, gaya dan butiran yang selari dengan identiti unik mereka. Hasilnya adalah simfoni pelbagai fesyen busana pengantin, masing-masing menceritakan kisah yang berbeza dan menyumbang kepada naratif kolektif fesyen perkahwinan di Malaysia.

Promosi sempena Jakel Year End Sale akan berlangsung bermula dari 24 November 2023 sehingga 7 Januari 2024. Jangan lepaskan peluang kali ini untuk dapatkan barangan dengan harga yang berpatutan. Semestinya murah dari biasa! Ajak keluarga dan rakan-rakan singgah Jakel sepanjang promosi berlangsung. Ingat kain, ingat Jakel.