Jakel…Malaysia’s largest textile retailer with the best and most extensive fabrics collections for all your needs since 1985.

Trend Fesyen Baju Raya Lelaki dan Perempuan

Pada masa lalu, baju kurung, yang merupakan pakaian longgar berlengan panjang, menjadi pilihan popular bagi wanita semasa Hari Raya. Pada zaman kini, terdapat trend ke arah variasi moden untuk pakaian tradisional, seperti baju kurung moden yang menggunakan corak cetakan dan reka bentuk tersendiri. Beberapa sumber menyebut di pasaran terdapat pakaian tradisional gaya hipster yang modis, serta pakaian kebaya moden yang trendi.Sama seperti trend fesyen lain, trend untuk baju raya sentiasa berkembang dan dipengaruhi oleh pelbagai faktor seperti selera peribadi, pengaruh budaya, dan lain-lain. Juga di sini penulis ingin berkongsi tips memilih baju raya yang sesuai untuk dipakai ketika hari lebaran nanti.

trend fesyen baju raya

Berdasarkan hasil kajian, terdapat sebilangan trend fesyen baju raya terkini yang popular di Malaysia. Ini termasuk di antaranya:

  1. Baju kurung moden: Pakaian tradisional ini telah mengalami perubahan gaya dan reka bentuk yang lebih moden dan trendi. Ini termasuk penggunaan corak dan rekaan yang lebih kemas dan cantik, serta potongan yang lebih menyerlahkan.
  2. Kebaya moden: Kebaya adalah pakaian tradisional ciri khas di Indonesia, namun ia juga mendapat perhatian dalam dunia fashion di Malaysia. Kini terdapat kebaya moden yang lebih moden dan trendy dengan penggunaan bahan dan corak yang kemas.
  3. Baju kurung pahang: Pakaian tradisional ini juga mendapat trend terkini yang lebih moden. Biasanya ia datang dengan warna-warna yang menyerlah dan kemas serta corak yang lebih moden dan kemas.
  4. Baju raya dalam tema warna pastel: Terdapat trend untuk memilih baju raya dengan warna-warna pastel yang lebih lembut dan menenangkan. Ini memberikan peluang untuk memadankan warna-warna yang lebih kemas dan berbeza-beza.

Sama seperti trend fesyen lain, terdapat banyak variasi dalam trend fesyen baju raya dan setiap individu mempunyai selera dan pilihan masing-masing.

Berikut adalah beberapa tips memilih trend fesyen baju raya:

  1. Ikuti trend terkini dengan mengikuti media sosial atau blog fesyen dan mendapatkan inspirasi dari pengaruh fesyen yang populer.
  2. Pilihlah desain dan warna yang sesuai dengan selera dan bentuk tubuh anda.
  3. Cari baju raya yang mempunyai elemen yang unik dan menarik seperti sulaman atau hiasan.
  4. Pertimbangkan acara dan lokasi di mana anda akan mengenakan baju raya untuk memastikan pilihannya tepat.
  5. Cobalah gaya dan siluet yang berbeda untuk menemukan apa yang paling cocok untuk anda.
  6. Jangan takut untuk bereksperimen dengan aksesori dan baju yang berbeza untuk mencipta ekspresi yang lebih personal.

Secara keseluruhan, kunci dalam memilih trend fesyen baju raya yang sesuai adalah tetap setia pada gaya peribadi anda sambil tetap memperhatikan trend fesyen terbaru.